5. NEOTIPP:

Hogyan kerüljünk előrébb a GOOGLE találati listájában linképítés segítségével?
Regisztrálja honlapját, és fontosabb aloldalait minél több megbízható és releváns linkgyűjtő oldalra!
Eddig a következőket néztük át:
 
Most pedig lássuk, hogyan fejleszthetjük tovább honlapunk megjelenését linképítés segítségével!

Linképítés célja

Linképítésünk, linkbeajánlásaink célja tulajdonképpen nem más, mint hogy honlapunkra minél több helyről hivatkozzanak más (lehetőleg releváns, témába vágó) oldalak, mert a keresők számára ez egy adott honlap fontosságának a fokmérője. Ha sok más honlap hivatkozik weboldalunkra, akkor honlapunk fontos és hasznos tartalmakat jelenít meg a felhasználók számára, így előrébb rangsorolják a keresők a találati listájukban. Az is lényeges lehet, hogy ezek a honlapunkra hivatkozó oldalak a Google szemében értékes oldalaknak számítsanak, vagyis megfelelő PR (Page Rank) értékkel rendelkező rangos oldalak legyenek! Olvassa el a Page Rank - ről szóló kérdésünket a NEOTIPPEK oldalunkon...

FONTOS! A linképítés rendkívül sokrétű dolog lehet, amelyből ebben a NEOTIPPÜNKBEN csak a linkbeajánlásokra koncentrálunk! További linképítési trükkökért kérjük, tartson velünk, és olvassa el következő NEOTIPPÜNKET is!

Linkkatalógusok fajtái

 • Ingyenes, viszontlinket (backlinket) nem kérő linkkatalógusok: Regisztráció és elbírálás után ezek az oldalak mindenféle ellenszolgáltatás nélkül kiteszik a honlapunkra hivatkozó linkünket oldalukra (Pl.: lap.hu oldalak, linkcenter oldalak, lapozz.hu oldalak, stb.). Megjegyzés: Azért ezeknél a linkgyűjtő oldalaknál sem mindig olyan könnyű a felkerülés. Gyakran szembesülhetünk a szerkesztő visszautasításával, vagy azzal a válaszlevéllel is, hogy az oldal betelt! Általában a regisztrációkat követően 50%-os felkerüléssel számolhatunk (persze ez az arány témától és szerkesztőktől függően lehet ennél több vagy kevesebb is). Vagyis ne felejtsük, ha oldalunkat beregisztráljuk 50db témába vágó, releváns linkgyűjtő oldalra, akkor csak körülbelül 25 helyre fog valójában kikerülni weboldalunk linkje!
 • Ingyenes, de viszontlinket (backlinket) kérő linkkatalógusok: Ezekbe a katalógusokba csak akkor kerülhet be weboldalunk, ha cserébe mi is kirakjuk honlapunkra az adott linkgyűjtő oldal linkjét, tehát viszonthivatkozunk rá! Ezeknél az oldalaknál követelmény lehet az is, hogy a viszontlinknek honlapunk főoldalán kell szerepelnie, viszonylag jól látható helyen.
 • Fizetős linkkatalógusok: Ezekbe a katalógusokba csak akkor kerülhet be a weblapunkra hivatkozó linkünk, ha kifizetjük (átutaljuk) a megszabott havi, negyedéves vagy éves díjat. 

Mit tartsunk szem előtt? Mire figyeljünk?

 • Ne várjunk azonnali eredményt! A linképítés ezen formája (weboldalunk linkkatalógusokba való regisztrálása) viszonylak sok időt vesz igénybe és az eredmény is csak hetek vagy hónapok múlva jelentkezik!
 • A linképítéssel folyamatosan foglakoznunk kell! A linképítés nem egy egyszeri, hanem sokkal inkább egy folyamatos munkának minősül! Magával a linképítéssel kéthetente, havonta mindenképpen érdemes foglalkoznunk valamennyit. Annál is inkább, mivel a regisztráció után linkkatalógusokba felkerült linkjeink nem állandó linkek - néha törlődhetnek vagy az adott linkoldal átalakulása/frissülése miatt újbóli beajánlásra lesz szükségünk!
 • Honlapunkon fejtsük ki megfelelően a témát! Pár oldalas weboldalakat (Pl.: ahol csak főoldal van, vagy főoldal+kapcsolat) nem szívesen vesznek fel a linkkatalógusok szerkesztői! Elutasító válaszukban ebben az esetben általában arra hivatkoznak, hogy az adott honlapon nincsen megfelelően kifejtve a téma. Weblapunkat próbáljuk meg úgy kialakítani, hogy legalább 4-5 aloldalt tartalmazzon (Pl.: Főoldal/Cégünkről/Termékeink/Kapcsolat/stb.)! Tehát a linkajánlásokhoz csak abban az esetben lássunk hozzá, ha weboldalunkon az adott témát megfelelően kifejtettük, és úgy érezzük ezzel hasznos információkat szolgáltatunk vevőinknek, partnereinknek! Így a linkkatalógusok szerkesztői és a Google is értékesnek, fontosnak fogják találni weblapunkat és szívesen hivatkoznak rá!
 • Aloldalainkra is linkeljünk! Nem csak a főoldalunk linkjét (Pl.: http://www.neosoft.hu) érdemes linkkatalógusokba juttatnunk, hanem ugyanezt megtehetjük termékeink vagy szolgáltatásaink aloldalainak a linkjeivel is! (Például  a NeoSoft Kft. esetében érdemes a honlapkészítés témával kapcsolatos linkgyűjtő oldalakra a honlapkészítés aloldalunk linkjét - http://www.neosoft.hu/honlapkeszites beajánlani a főoldal helyett!) Így az érdeklődők számára időt takarítunk meg azzal, hogy rögtön a kívánt témaoldalon landolnak és nem kell weblapunkon keresgélniük, ami esetleges visszafordulást és az oldalunk elhagyását is maga után vonhatja!
 • Mindig ellenőrizzük le honlapunk linkjének felkerülését a kívánt linkkatalógusba! Regisztrációt követő pozitív válasz után (honlapunk felkerült a kívánt linkgyűjtő oldalra) mindig nézzük meg, hogy linkünk ténylegesen szerepel-e az adott linkgyűjtő oldalon! Ugyanis számtalan esetben találkoztunk már azzal, hogy valamilyen hiba folytán a felvett link valójában mégsem került be a linkkatalógusba! Ekkor írjunk reklamáló e-mailt és kérjük meg a szerkesztőt, hogy vizsgálja meg mi lehet a probléma!

Hogyan lássunk hozzá? Mire van szükségünk?

Linkbeajánlások elkezdéséhez az alábbi dolgokra van szükségünk, amelyet jó ha előre összegyűjtünk és megfogalmazunk (akár egy külön dokumentumban)! Ugyanis bizonyos linkgyűjtő oldalakon a regisztrációt időkorláthoz is köthetik, így könnyebb dolgunk lesz, ha már felkészülten állunk neki a linkgyűjtésnek és az előre összeszedett adatokat csak át kell másolnunk!
 • Szükségünk van egy megbízható linkkatalógus listára, amely lehetőleg minél magasabb PR (Page Rank) értékkel rendelkező magyar linkkatalógusokat tartalmaz. Ilyen linkkatalógus-lista rendkívül sok helyen található az Interneten, de arra is figyelni kell, hogy oldalunkat a regisztráció után ténylegesen fel is vegyék az adott katalógusba (tehát kikerüljön a linkünk), különben munkánk nem sokat ér! (+1NEOTIPP: Ha lehetőségünk van, csinálhatunk mi is ilyen linkgyűjtő oldalt! - Próbálja ki INGYENES NeoWEB Honlapkészítő rendszerünket linkgyűjtő oldal létrehozására is!) Alább mi is megpróbáltunk összegyűjteni partnereink számára pár megbízható olyan linkgyűjtő oldalt, amire érdemes lehet beregisztrálni cégünket!
 • Szükségünk van egy jó elnevezésre, amely cégünk nevét, és lehetőleg a tevékenységünkhöz kapcsolódó legfontosabb kulcsszót is tartalmazza egyben (Pl.: esetünkben NeoSoft Honlapkészítés)! Termék/Szolgáltatás aloldal linkjének beajánlása esetén ez lehet az adott termék elnevezése is, esetleg a hozzá tartozó legfontosabb kulcsszóval párosítva! Vigyázzunk, hogy túl hosszú elnevezést ne válasszunk, mert sok helyen limitálva van a karakterszám (Legtöbb helyen 50-70 karakter lehet maximum cégünk elnevezése!), és így a leeső rész miatt akár értelmetlen elnevezés is felkerülhet cégünkről az adott linkkatalógusba!
 • Szükségünk van egy jó kulcsszólistára, amelyet 3.NEOTIPPÜNK - Releváns kulcsszavak kiválasztásának módja segítségével könnyedén elkészíthet. Állítson össze egy kb 10-15 kulcsszóból álló listát cége legfontosabb tevékenységével, termékeinek, szolgáltatásainak megnevezésével kapcsolatban! Ne felejtse kulcsszavait fontossági sorrendben egymás után rangsorolni, ugyanis van amelyik linkkatalógus csak a legfontosabb 1-3 kulcsszót, van amelyik 5-10 kulcsszót enged, de van olyan is, ahol korlátlan kulcsszó tehető közzé! Ne lepődjön meg akkor sem, ha külön kulcsszavak megadására nincsen lehetősége, ekkor vállalkozása elnevezésébe, illetve leírásaiba rejtse legfontosabb kulcsszavait!
 • Szükségünk van egy jó cégleírásra, amely vállalkozásunk és tevékenységünk, termékeink vagy szolgáltatásunk leírását tartalmazza, ugyanis a legtöbb linkgyűjtő oldalon lehetőség van cégünk tevékenységéről leírást is közölni. Néha a regisztrációkor két különböző hosszúságú cégleírás is megadható, így érdemes egy rövidebb (1-2 mondatos), és egy hosszabb verzióval (5-10 mondatos) is készülni! Ezen leírások a belerejtett kulcsszavak miatt nagyon fontosak lehetnek, ugyanis ezen cégnévhez tartozó kiegészítő leírásokat, úgynevezett buborékokat is végigpásztázza a Google!
 • Szükségünk van a legfontosabb cégadatainkra, hogy a regisztráció megkezdése után ne kelljen keresgélni vagy egyenként beírogatni az adatokat, hanem egy előre összeállított dokumentumból csak át kelljen másolnunk ezeket az adatokat! Így sok időt takarítunk meg magunknak, és sokkal gyorsabban fog menni a regisztráció! Szükséges cégadatok:
  • Cégnév (teljes és rövid),
  • Kapcsolattartó neve (aki fogadja az válaszleveleket),
  • Cím (Cég levelezési címe)
  • Telefon (ha van Mobil is),
  • Fax,
  • E-mail (Lehetőleg cégünk központi e-mail címével regisztráljunk! Fontos továbbá az is, hogy olyan e-mail címet válasszunk, amelyre érkező leveleket mi is látjuk, ugyanis néhány helyről regisztrációs e-mailt fogunk kapni a megadott e-mail címre, amelyet ha lehet azonnal vissza is kell igazolnunk, különben elévül vagy érvényét veszti a regisztrációnk!)
  • Honlap cím/URL: http://www.neosoft.hu (A regisztrációnk folyamán figyeljünk oda, hogy a teljes http://www.neosoft.hu vagy csak www.neosoft.hu formát kérik, különben a legtöbb rendszer javításra dobja vissza regisztrációnkat!)
 • Szükségünk van egy jó jelszóra, amelyet a regisztrációk során alkalmazunk. Ha lehet ez biztonsági okokból ne egyezzen meg a többi jelszavunkkal, hanem találjunk ki egy linkajánlásokhoz kötött jelszót (Pl.: NeoSoft esetében HonlapNr1), ugyanis nem árt, ha ez később kapásból eszünkbe jut, és így be tudunk lépni az adott linkoldalra.
 • Készüljünk fel arra is, hogy mit üzenünk a szerkesztőnek! Majdnem minden linkgyűjtő oldalon szerepel olyan rublika, hogy üzenet a szerkesztőnek! Itt egy lényegre törő mondatban kérjük meg a szerkesztőt, hogy vegye fel honlapunk linkjét az oldalára!
 

HOGYAN CSINÁLJAM???

 NeoSoft  NEOTIPPEK  honlapunk linkjének linkkatalógusokba történő beregisztrálásához:
 
NÉZZE MEG az alábbi VIDEÓT, amelyben példák segítségével is bemutatjuk egy adott honlap linkjének beajánlását néhány ismertebb linkgyűjtő katalógusba!


 • A fenti Hogyan lássunk hozzá? Mire van szükségünk? leírásunkat és tanácsainkat követve, egy külön oldalon összefoglaltuk Önöknek példaként cégünk, a NeoSoft Kft. adatait! Önnek más dolga sincs, mint IDE KATTINTVA kimásolni és saját cégére átírni a szóban forgó dokumentumot, és már kezdheti is a regisztrációkat az alábbi linkgyűjtő oldalakkal!
 • A 2011.novemberi állapotot véve pár megbízható linkgyűjtő oldal, amire érdemes lehet beregisztrálni cégünket:
  • Startlap/ lap.hu oldalak: http://www.startlap.hu - A Startlap az ingyenes, viszontlinket (backlink) nem kérő lap.hu oldalak gyűjtőoldala. Ha bármelyik lap.hu oldalra be szeretnénk regisztrálni akkor a legjobb, ha legelőször a Startlapon regisztrálunk, majd bejelentkezés után az oldal tetején indítsunk egy keresést a legfontosabb kulcsszavunkat beírva, és a Google helyett a Startlap-ot kiválasztva. Így megkapjuk a kulcsszavunkkal kapcsolatos lap.hu oldalakat, ezekre pedig külön-külön regisztráljunk be! Ezt végigjátszhatjuk az összes kulcsszavunkkal egészen addig, amíg találunk olyan lap.hu oldalt, amely weboldalunk témájával kapcsolatban relevánsnak mondható! Ne lepődjünk meg, ha regisztrációnkra csak hetekkel (vagy hónapokkal) később kapunk választ, mert az adott lap.hu oldal szerkesztőjétől függ a válasz gyorsasága! Ha ügyesek vagyunk, témától függően több, akár 10-20 lap.hu oldalra is be tudjuk regisztrálni weboldalunkat!
  • Linkcenter oldalak: http://linkcenter.hu - A lap.hu oldalakhoz hasonló felépítésű ingyenes, viszontlinket nem kérő oldalak gyűjteménye. Itt a linkcenter.hu téma oldalán (http://tema.linkcenter.hu) keresgélhetünk a főbb témák között, majd az adott, számunkra érdekes oldalra érve beregisztrálhatjuk honlapunkat. A fenti lap.hu oldalakhoz hasonlóan, de természetesen témától függően, itt is akár 5-10 külön oldalra is beregisztrálhatjuk weblapunkat.
  • Lapozz oldalakhttp://www.lapozz.hu - A fenti kettőhöz hasonlóan működő ingyenes, viszontlinket nem kérő linkoldalak gyűjteménye.
  • WYW oldalak: http://www.wyw.hu
  • Tuti lapok: http://www.tlap.hu
  • Linkpark oldalak: http://www.linkpark.hu
  • Weblink oldalak: http://www.weblink.hu
  • http://www.hudir.hu
  • http://www.hungarian-web.hu
  • http://www.magyar-honlap.hu
  • HAMAROSAN - 6.NEOTIPP: Jövő héten egy komplett magyar linkkatalógus listával jelentkezünk!
 • A linkgyűjtő oldalakon kívül még érdemes lehet vállalkozásunkat különböző ismertebb térképes vagy cégkatalógusokba is bejuttatni. Például:
 

ÖSSZEFOGLALVA

 • Készüljön fel a regisztrációra a Hogyan lássunk hozzá? Mire van szükségünk? leírásunk alapján, illetve a Letölthető Word Dokumentum: Neosoft Kft. adatai regisztrálás előtt - Mi hogyan csinálnánk! segítségével!
 • Honlapuk linkjének beregisztrálása az oldal témájától függően, és a konkurenciaharcnak megfelelően, 50-100 linkgyűjtő oldalra, a Google Maps térképes szolgáltatására, és egyéb tudakozókba, cégkatalógusokba (Pl.: Cylex tudakozó). HAMAROSAN - 6.NEOTIPP: Jövő héten egy komplett magyar linkkatalógus listával jelentkezünk!
 
Tartson velünk jövő héten is!  6. NEOTIPP :  LINKÉPÍTÉS - Hová érdemes beregisztrálni oldalunkat? - Folytassa a regisztrációkat komplett Magyar Linkkatalógus Gyűjteményünk segítségével...